Start Omhoog                         RENT A TOOL 
                 

 

[In aanbouw]

Start
Omhoog

RYAN LAWNAIR 28 GAZONBELUCHTER

Beluchten van gazon

Beluchten is kort gezegd het prikken van gaten in het gazon om meer lucht in de grond te laten binnendringen. Alle wortels van landplanten hebben luchttoevoer nodig, omdat die helpt bij het opnemen van water en voedingstoffen. Als de lucht niet vrij de grond kan binnendringen, doordat de gronddeeltjes te dicht op elkaar zijn gedrukt, functioneren de wortels slecht en gaat het gras snel achteruit. Dat samendrukken wordt 'verdichting' van de grond genoemd.

Verdichting

In gazons komt een sterke verdichting meestal alleen plaatselijk voor, bijvoorbeeld waar een hoek van het gazon regelmatig gemakshalve wordt 'afgestoken'. Een zekere mate van verdichting kan ook ontstaan door sport en spel en door het gewicht van de maaimachine en de persoon erachter na een heel seizoen regelmatig maaien. Het effect van verdichting is tweeledig. Ten eerste ontstaat er, doordat er minder of geen frisse lucht in de grond doordringt, een opeenhoping van kooldioxide. Dit beperkt de opname van vocht en voedingstoffen door de wortels. Bij warm, droog weer kan het gebeuren dat de hoeveelheid water die de wortels kunnen opnemen, niet voldoende is om het verlies door verdamping via het blad te compenseren en het gras zal verzakken, op den duur bruin worden en doodgaan, ook al lijkt het genoeg water te krijgen. Ten tweede belet de verdichting die het water vrij tot de wortels kan doordingen. En zo kunt u bij het sproeien worden misleid, doordat er water op het oppervlak staat. U denkt dat u genoeg water heeft gegeven, terwijl in feite het meeste water is weggelopen naar de paden en bloemperken. Bovendien kan bij nat weer regenwater aan het oppervlak blijven staan in plaats van weg te zakken. Dit verhindert het binnendringen van lucht nog meer, wat weer de verbreiding van mos en het ontstaan van een viltlaag bevordert.

Als u een nieuw ingezaaid gazon heeft, moet u het de eerste jaren beluchten om goede wortelgroei en een duurzame kruimelstructuur van de grond te bevorderen. Zo niet, dan kan drassigheid optreden waar de grondlagen verstoord zijn en slib (fijne gronddeeltjes) in de grond is gaan overheersen, of waar nieuwe, zwaardere grond is opgebracht. Jong gras zal daar onder lijden.

Beschrijving   Prijs
per uur   15
per 1/2 dag   60
per dag   100

Al de prijzen vermeld op deze website zijn exclusief btw !